Резолюція Науково-практичної конференції з міжнародною участю «Актуальні питання загальної та невідкладної хірургії» 14 листопада 2019 року

Заслухавши та обговоривши доповіді, Науково-практична конференція: «Актуальні питання загальної та невідкладної хірургії» констатує, що в невідкладній і загальній хірургії в Україні є ряд невирішених наукових і організаційних питань, які потребують подальшого обговорення і розв’язання.

З метою поліпшення медичної допомоги громадянам України при хірургічній патології Науково-практична конференція «Актуальні питання загальної та невідкладної хірургії» пропонує:

  1. Ускладнені форми виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки є одними з найбільш поширених та небезпечних гострих захворювань органів черевної порожнини. Впровадження сучасних засобів діагностики та лікувальної тактики дозволяє покращити результати хірургічних втручань, знизити кількість ускладнень та летальність у хворих з цією патологією. Рекомендовано: розробка і впровадження в клінічну практику програм діагностики та лікування перфоративної виразки шлунку, шлунково-кишкових кровотеч, злоякісних захворювань шлунку, основаних на засадах доказової медицини. Для профілактики ускладнень виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки необхідна постійна диспансеризація населення та своєчасне медикаментозне лікування виразкової хвороби.
  2. Хірургічні ускладнення є актуальною проблемою сучасної медицини. Вони призводять до погіршення функціональних і косметичних результатів оперативних втручань, підвищенню летальності та значного збільшення витрат на лікування. Необхідне обговорення актуальних питань хірургічних ускладнень на вітчизняних форумах хірургів, в рамках професійних співтовариств і асоціацій, створення чесної звітності про ускладнення, зміна думки лікарів і громадськості до ускладнень. Доцільна розробка стратегії профілактики, лікування і роботи з ускладненнями в локальному і державному масштабі.
  3. Необхідне подальше впровадження в хірургічну практику малоінвазивних методик оперативних втручань.
  4. Гнійно-запальні захворювання займають вагоме місце серед хірургічних захворювань й складають 18–22%. Одним із найефективніших методів лікування гнійних ран, який значно скорочує термін їх повного загоєння, забезпечує кращий косметичний, економічний та функціональний результат є застосування швів на рану (первинних швів з вакуум-аспірацією, первинно-відтермінованих, вторинних швів).
  5. Застосування в комплексному лікуванні синдрому діабетичної стопи VAC – терапії, ультразвукової кавітації ран, NO – терапії, аплікаційних сорбентів є сучасними та ефективними методами лікування. 
  6. Рекомендовані структуровані програми навчання лікарів-хірургів сучасним методикам хірургічних втручань, яке можливо як на традиційних, так і на короткотривалих курсах.
  7. Провести наступну конференцію «Актуальні питання загальної та невідкладної хірургії» в 2021 році.

Обсуждение закрыто.